PTCC Slagelse er passioneret omkring Tai Chi Chuan som en praktisk kampkunst og Qigong som et helsesystem  for både krop og sind.

Hvad er Tai Chi Chuan og Qigong?

Her kan du læse om hvad Tai Chi Chuan og Qigong er og hvad der også er forskellen, da begge stilarter er en del af den samme mønt.

Tai Chi Chuan betyder "Højest Ultimativ Knytnæve"


Tai Chi Chuan (Wudang stilart) er en kinesisk kampkunst med langsomme og bløde bevægelser i centrum. Denne træningsform har vist sig at have en god effekt på næsten alle skavanker og på grund af øvelsernes karakter, vil resultatet være en øget råstyrke og sikkerhed i kroppen og et større mentalt overskud og selvværd i hverdagen, på arbejdet og i skolen.

I Tai Chi'ens verden er der grundlæggende 4 forskelige discipliner som er:


  • Håndform (Taolu): som er disse lange serier af bløde bevægelser, hvor alle bevægelser er selvforsvarsteknikker, så hvis du kigger godt efter kan du tydeligt se at bevægelserne er parader efterfulgt af angreb. Håndformen udføres i slowmotion for at få en dyb og lang vejrtrækning. Ideen er at få lungerne til at udvide sig nedad mod Dan Tian, energicentret 5 cm under navlen. En lang og dyb vejrtrækning vil massere din indre organer og give dig en god jordforbindelse. Den langsomme udførelse af bevægelser giver dig desuden en bedre kropsbevisthed, forbedret balance både fysisk og mentalt, bedre koordination, fokus og styrker dine muskler, sener og led.


  • Pushing Hands (Tui Shou): som er vores svar på bryde-/balancekamp, hvor vi arbejder med partnerøvelser og lærer at forstå aspektet indenfor den indre kampkunst selvforsvarsprincipper, når det bla. handler om reflekser, blødhed, timing, koordination, afstand.


  • Selvforsvar (San Shou): som er effektive selvforsvarsteknikker, der er baseret på filosofien om yin og yang. Yin overvinder yang og yang overvinder yin og i kampen hvor styrke er afgørende, vil den stærkeste altid vinde, men bruger du teknikkerne rigtigt og tilpasser dig til angrebet, så vil ingen styrke være for stor.


  • Våbenform (Bing Qi): som er serier med våben, hvor vi primært arbejder med sablen (Dao), sværdet (Jian) og spydet (Qiang), de 3 traditionelle Tai Chi våben. Vi træner med våben fordi det er sjovt og det giver en ekstra udfordring, at skulle håndtere et våben, samtidig med at du bevæger dig og springer rundt i luften. Krop og våben skal fungere som en helhed – våbenet skal være en forlængelse af kroppens bevægelser. Du kan typisk starte med at lære sabelformen som dit første våben, når du har trænet et års tid og lært vores første håndform.

Qigong betyder "Energi arbejde" eller at arbejde med energi.


Qi Gong er ældgamle, kinesiske helseøvelser og bruges traditionelt i forbindelse med kinesisk kampkunst til at give udøverne et godt og solidt fundament, men bruges i særdeleshed også i den offentlige medicinske praksis i Kina.

De langsomme, rolige bevægelsesmønstre, kombineret med en lang dyb vejrtrækning, giver en større mængde ilt til kroppen, samtidig med at øvelserne styrker muskler, sener, knogler, nerver og forbedrer blodcirkulationen. De forbedrer din balance, koordination, koncentration og fokus og har desuden vist sig velegnet til at sænke for højt blodtryk og reducere stresssymptomer.


  • Tai Chi 18 Qigong (Shi Ba Shi): er den serie som klubben primært underviser i og består af 18 effektive øvelser, hvor du kommer hele kroppen igennem og skaber mere energi, indre ro, jordforbindelse, styrker kroppen og mental balance. Øvelserne kan laves af de fleste og kræver ingen forudsætninger eller udstyr og de kan laves hvor som helst.


  • Five Animals Qigong (Wu Qin Xi): er nok én af de mest populærere Qigong serier der er og imiterer og efterligner hvert af 5 dyrs egenskaber, ånd og fysiske bevægelser, der giver stærkere og mere fleksibel ryg, bedre balance, bedre koordination og bedst af alt de er sjove og giver masser af energi.

    De fem dyr er hver især knyttet sammen med et af de fem elementer i kinesisk medicin og hver stilling udvikler ynde, smidighed, styrke og balance

FORSKELLEN PÅ TAI CHI CHUAN OG QIGONG

Tai Chi og Qigong er begge gamle kinesiske traditioner og bevægelsesformer, der styrker kroppen, arbejder med den mentale tilstand og øger kroppens evner til at modstå og bearbejde det der kommer fra omverdenen, både mentalt og fysisk.

Så mange mennesker undrer sig over, hvad der adskiller Tai Chi fra Qigong? Så hvis du overvejer at lære en af ​​disse kunstarter, er det vigtigt at vide hvilken der er den rigtige for dig.

TAI CHI CHUAN ER EN KAMPKUNST; QIGONG ER ET SYSTEM FOR VELVÆRE

Qigong går tusinder af år tilbage og er dybt sammenflettet med den kinesiske medicin og livsstil. Tai Chi blev udviklet ”for nylig” af Shaolin-munke og kinesiske militærledere tilbage i 12. hundrede tallet. Ordet "Tai Chi Chuan" betyder "Grand Ultimate Fist/Højest Ultimativ Knytnæve" og blev oprindeligt tiltænkt til selvforsvar og kamp.

Grundlæggerne af Tai Chi var også velbevandrede i Qigong-praksis og flettede elementer af det sammen gennem deres selvforsvarssystem. Qigong betyder ”Energi Arbejde” og betragtes dog oprindeligt som et sundhedssystem og Tai Chi som en kampkunst.

TAI CHI CHUAN ER GENERELT MERE KOMPLEKS


Tai Chi serier/former involverer en række af mange forskellige bevægelser. En Tai Chi serie kan tage måneder at lære og hele livet at mestre.

Qigong er ofte enkle øvelser/bevægelser, der gentages igen og igen, og nogle gange involverer det slet ikke bevægelse. Her snakker vi f.eks. om statiske stillinger og vejrtrækningsøvelser.

TAI CHI CHUAN FOKUSERER MERE PÅ FORM OG SELVFORSVAR

Tai Chi kræver meget mere disciplin en Qigong, grundet den store forskel i kompleksitet og fokus på den selvforsvarsmæssige del. Placeringen af ​​f.eks. dine knæ, fødder og rygsøjle er alle afgørende for den korrekte udførelse af form.

QIGONG ER MERE ADAPTIV

Nogle af de positioner, holdninger og bevægelser, som Tai Chi kræver, kan være svære for nogle at opnå. Hvorimod Qigong er meget simpel af natur, men giver en enorm mental og fysisk styrke og bliver aktivt brugt i det kinesiske sundhedssystem på daglig basis.

Derfor er Qigong meget mere adaptivt og giver alle, lige meget alder og fysisk tilstand, en mulighed for at arbejde på deres eget niveau.